Sposób przygotowania:
Jednostronna karpatka
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika, energicznie mieszamy, wsypujemy mąkę, z powrotem wstawiamy na palnik, chwilę gotujemy (cały czas mieszając). Studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy jajka, miksujemy blenderem. Wykładamy do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Studzimy. p
Polewa:
Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy nad parą wodną, mieszamy. Zaraz smarujemy góry ciasta karpatkowego.
Krem 1:
Do szklanki wlewamy 50 ml wody, wsypujemy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 3 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier, gotujemy. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy. Zagotowane mleko zdejmujemy z palnika, wlewamy mieszankę z żółtkami, mieszamy, z powrotem wstawiamy na palnik, cały czas mieszamy, gotujemy ok. 30 sekund. Zestawiamy z palnika, czekamy ok. 30 sekund, wlewamy napęczniałą żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Lekko ciepły krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do zupełnego ostudzenia.
Krem 2:
Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier puder, miksujemy ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy na zimny krem budyniowy, wyrównujemy. Wierzch posypujemy startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą.
Dobrze chłodzimy w lodówce.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika, energicznie mieszamy, wsypujemy mąkę, z powrotem wstawiamy na palnik, chwilę gotujemy (cały czas mieszając). Studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy jajka, miksujemy blenderem. Wykładamy do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Studzimy. p
Polewa:
Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy nad parą wodną, mieszamy. Zaraz smarujemy góry ciasta karpatkowego.
Krem 1:
Do szklanki wlewamy 50 ml wody, wsypujemy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 3 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier, gotujemy. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy. Zagotowane mleko zdejmujemy z palnika, wlewamy mieszankę z żółtkami, mieszamy, z powrotem wstawiamy na palnik, cały czas mieszamy, gotujemy ok. 30 sekund. Zestawiamy z palnika, czekamy ok. 30 sekund, wlewamy napęczniałą żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Lekko ciepły krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do zupełnego ostudzenia.
Krem 2:
Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier puder, miksujemy ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy na zimny krem budyniowy, wyrównujemy. Wierzch posypujemy startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą.
Dobrze chłodzimy w lodówce.
misia5