dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 292]

Jednostronna karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciekawa odmiana karpatki, która składa się tylko z jednego blatu ciasta pokrytego czekoladą i dwoma rodzajami kremu. Bardzo smaczna.

Jednostronna karpatka

Składniki:

Jednostronna karpatka

ciasto

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 ml kremówki

krem 1

krem 2

  • 300 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Jednostronna karpatka
Ciasto:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika, energicznie mieszamy, wsypujemy mąkę, z powrotem wstawiamy na palnik, chwilę gotujemy (cały czas mieszając). Studzimy. Do zimnego ciasta dodajemy jajka, miksujemy blenderem. Wykładamy do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Studzimy. p

Polewa:

Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy nad parą wodną, mieszamy. Zaraz smarujemy góry ciasta karpatkowego.

Krem 1:

Do szklanki wlewamy 50 ml wody, wsypujemy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 3 i 1/2 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier, gotujemy. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy. Zagotowane mleko zdejmujemy z palnika, wlewamy mieszankę z żółtkami, mieszamy, z powrotem wstawiamy na palnik, cały czas mieszamy, gotujemy ok. 30 sekund. Zestawiamy z palnika, czekamy ok. 30 sekund, wlewamy napęczniałą żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Lekko ciepły krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do zupełnego ostudzenia.

Krem 2:

Do miski wlewamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier puder, miksujemy ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy na zimny krem budyniowy, wyrównujemy. Wierzch posypujemy startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą.

Dobrze chłodzimy w lodówce.