Sposób przygotowania:
Karpatka z musem malinowym
CIASTO: Wodę i margarynę włożyć do dużego rondelka i zagotować, dodać mąkę i wymieszać aż powstanie jednolita masa. Gdy ostygnie, dodać jajka i wymieszać mikserem. Powstałą masę podzielić na pół, wyłożyć na brytfannie wysmarowanej margaryną i piec po ok. 30 minut w 180 st.
MASA BUDYNIOWA: większą część mleka zagotować, w mniejszej rozmącić budynie, wlać do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Margarynę utrzeć, dodać cukier i po łyżce zimnego budyniu. Przygotowaną masę wyłożyć na jedną część ciasta (3/4 części).
MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w gotowanej 700 ml wody, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zblenderować i połączyć z galaretką, wyłożyć na ciasto z masą. Odstawić do zgęstnienia masy, gdy stężeje przykryć resztą masy, drugim ciastem i posyłać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA BUDYNIOWA: większą część mleka zagotować, w mniejszej rozmącić budynie, wlać do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Margarynę utrzeć, dodać cukier i po łyżce zimnego budyniu. Przygotowaną masę wyłożyć na jedną część ciasta (3/4 części).
MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w gotowanej 700 ml wody, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zblenderować i połączyć z galaretką, wyłożyć na ciasto z masą. Odstawić do zgęstnienia masy, gdy stężeje przykryć resztą masy, drugim ciastem i posyłać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.