Sposób przygotowania:
Karpatka z nutką kawusi
Ciasto: Masło przełożyć do garnka i rozpuścić go.Następnie dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i przestudzić masę odrobinę. Następnie po kolei wbijać jajka i dokładnie je wmieszać w ciasto (gdy jedno porządnie się wchłonie wbić następne).Dodać proszek do pieczenia.Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st przez około 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Krem: W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami oraz kawą. Gdy kawa się rozpuści dodać masło.Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i jajkami. Dodać do gorącego mleka z kawą.Gotować około 2 minut cały czas energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki.Gorący krem wylać na jeden upieczony płat ciasta ,przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
2milutka
monikaT83
julcia12437
monikaT83