monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Karpatka z nutką kawusi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moja pierwsza karpatka i nawet się udała:)

Karpatka z nutką kawusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z nutką kawusi

 

  • Ciasto:
  • 105 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozm. L)
  • Krem:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3,5 czubatych mąki pszennej
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (rozm. L)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • Składniki na blaszkę o wym: 30X18 cm

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z nutką kawusi
Ciasto: Masło przełożyć do garnka i rozpuścić go.Następnie dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia i przestudzić masę odrobinę. Następnie po kolei wbijać jajka i dokładnie je wmieszać w ciasto (gdy jedno porządnie się wchłonie wbić następne).Dodać proszek do pieczenia.Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st przez około 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Krem: W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami oraz kawą. Gdy kawa się rozpuści dodać masło.Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i jajkami. Dodać do gorącego mleka z kawą.Gotować około 2 minut cały czas energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki.Gorący krem wylać na jeden upieczony płat ciasta ,przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Karpatka z nutką kawusi
do zagotowanego masła z wodą dodać mąkę i uprażyć
Karpatka z nutką kawusi
po kolei wbijać jajka i dokładnie wymieszać
Karpatka z nutką kawusi
ciasto podzielić na 2 części i piec po kolei w 200 st
Karpatka z nutką kawusi
mleko zagotować z cukrami i kawą