aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Karpatka z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wyśmienite ciasto z galaretką idealne na upały, rewelacyjne takie chłodne z lodóweczki! Polecam Wam!

Karpatka z galaretką

Składniki:

Karpatka z galaretką

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl maki
  • 5 jaj
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl wody
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 masła
  • Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Karpatka z galaretką
Ciasto:

Margarynę zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę, mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy dodając po jednym całym jajku i wsypując proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na formy wyścielone pergaminem, pieczemy do 30 minut w 210 stopniach.

Masa:

Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i łączmy z utartym masłem i cukrem pudrem.

Galaretki przygotowujemy jak napisane na opakowaniu. Na ciast wykładamy galaretkę przykrywamy je masa i na wierzch dajemy drugie ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem.