przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kartacze (cepeliny)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejny regionalny przepis z moich rodzinnych stron :)

Kartacze (cepeliny)

Składniki:

Kartacze (cepeliny)

 

  • 20 sztuk ziemniaków ( 15 surowych i 5 ugotowanych )
  • 50 dag mięsa wieprzowego - może być tłustawe (niektórzy używają również mięsa wieprzowego mieszanego z wołowiną)
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

 

  • podsmażony boczek i cebulka jako omasta

Sposób przygotowania:

Kartacze (cepeliny)
FARSZ: Mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Starannie wyrabiamy mięsną masę. CIASTO: Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub przy pomocy malaksera. Odciskamy ( u mnie używa się do tego tetrowej pieluchy, ale wiem, że niektórzy używają czasem pończoch :)) .Soku odciśniętego z ziemniaków nie wylewamy, a odstawiamy w misce na kilkanaście minut, aż krochmal osiądzie na dnie. Wówczas wodę z wierzchu zlewamy, a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mięsa i łaczymy z pozostałymi składnikami. Solimy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Masa powinna być plastyczna, miękka, ale dość zwarta. Z tak powstałego ciasta lepimy kule wielkości sporej pomarańczy, spłaszczamy, kładziemy do środka mięsne nadzienie i formujemy obłe, podłużne "pyzy". W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (osoloną). Do niej wkładamy pojedynczo kartacze, pilnując, by woda nie przestawała wrzeć. Gotujemy około 30 min,. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy posypane skwareczkami i podsmażoną cebulką.