Sposób przygotowania:
Kartacze (cepeliny)
FARSZ: Mięso mielimy lub bardzo drobniutko siekamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Starannie wyrabiamy mięsną masę. CIASTO: Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub przy pomocy malaksera. Odciskamy ( u mnie używa się do tego tetrowej pieluchy, ale wiem, że niektórzy używają czasem pończoch :)) .Soku odciśniętego z ziemniaków nie wylewamy, a odstawiamy w misce na kilkanaście minut, aż krochmal osiądzie na dnie. Wówczas wodę z wierzchu zlewamy, a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo maszynkę do mięsa i łaczymy z pozostałymi składnikami. Solimy i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Masa powinna być plastyczna, miękka, ale dość zwarta. Z tak powstałego ciasta lepimy kule wielkości sporej pomarańczy, spłaszczamy, kładziemy do środka mięsne nadzienie i formujemy obłe, podłużne "pyzy". W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (osoloną). Do niej wkładamy pojedynczo kartacze, pilnując, by woda nie przestawała wrzeć. Gotujemy około 30 min,. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy posypane skwareczkami i podsmażoną cebulką.
msewka