Sposób przygotowania:
Kartacze tradycyjne
Karkówkę mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również dwie cebule. Masy mieszamy i przyprawiamy solą i majerankiem (nie bójmy się "sypnąć" tego drugiego). Bardzo dokładnie mieszamy. 1kg ziemniaków gotujemy w mundurkach. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Resztę ziemniaków trzemy na tarce. Odciskamy przez lnianą ściereczkę pozbywając się wody i suchą masę dodajemy do mielonych ziemniaków. Wodę zlewamy i czekamy, aż odstanie. Następnie delikatnie wylewamy, a z dna zbieramy skrobię i dodajemy do mas ziemniaczanych. Solimy i wyrabiamy ciasto. Następnie bierzemy kawałek ciasta, spłaszczamy i nakładamy farsz. Zalepiamy formując podłużne kartacze. Tak przygotowane kartacze gotujemy w lekko osolonej wodzie około 17 minut. Podajemy polane tłuszczem, z boczkiem, lub/i cebulką. Smacznego. Z podanej ilości składników wychodzi około 16 kartaczy.