Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kartoflanka z boczkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna i prosta zupa z dodatkiem boczku. Smakuje rewelacyjnie i z powodzeniem może zastąpić obiad. Polecam.

Kartoflanka z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kartoflanka z boczkiem

 

  • 20-30 dag boczku wieprzowego (wędzonego lub surowego)
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 7 cm pora
  • 2 listki laurowe
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • prażona cebulka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z boczkiem

Boczek z cebulą:

Kartoflanka z boczkiem
Boczek z cebula można też dodać pod koniec gotowania zupy.

Boczek pokroić w kostkę a cebulę posiekać. Wszystko razem podsmażyć.

Zupa:

Kartoflanka z boczkiem
Śmietana w zupie to rzecz indywidualna.

Boczek z cebulą z patelni przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe i pokrojone warzywa. Całość gotować do miękkości.
Na koniec gotowania się zupy wsypać majeranek, natkę pietruszki i przyprawy wg smaku.
Po nalaniu do miseczek posypać prażoną cebulką. Do zupy można dodać śmietanę.