misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kartoflanka z chrzanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cebulę, startą marchewkę ( na tarce o dużych oczkach) i jabłka włożyć do zupy i gotować ...

Kartoflanka z chrzanem

Składniki:

Kartoflanka z chrzanem

 

  • ziemniaki 60 dag
  • wieprzowina z łopatki 30 dag
  • bulion mięsny z kostki 6 szkl
  • starty chrzan 1 łyżka
  • jabłka winne 2 szt
  • cebula 1-2 szt
  • mąka 1 łyżka
  • smalec lub olej 2 łyżki
  • koperek posiekany 2-3 łyżki
  • tymianek
  • marchewka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z chrzanem
Mięso pokroić w niedużą kostkę, włożyć do wrzącego bulionu i gotować n małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodać pokrojone w cząstkę ziemniaki. Obrane jabłka pociąć na małe cząstki, zrumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), przełożyć na talerz. . Posiekaną cebulę podsmażyć na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprószyć mąką. Cebulę, startą marchewkę ( na tarce o dużych oczkach) i jabłka włożyć do zupy i gotować ją jeszcze przez 10 minut. Na koniec wymieszać z chrzanem oraz tymiankiem, solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekanym koperkiem.