monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często tak mam,że brak nam pomysłu na mięso ale czy zawsze musimy jeść kotlet w panierce?-oczywiście,że nie:) wystarczy kilka prostych składników i otrzymujemy pyszne aromatyczne mięsko w sosie:)

Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym

 

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól,pieprz do smaku
  • 170 g pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, krojąc mięso pod skosem. Do miski przelać sos worcester, dodać majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszać. Przełożyć mięso i wymieszać. Odłożyć na 15 minut. W rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać mięso i obsmażać. Następnie dodać pokrojone w ćwierć plasterki pieczarki. Dusić aż grzybki zmiękną. Ogórki osączyć z zalewy i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka i dusić jeszcze około 5 minut ( jeśli jest zbyt "sucho" w garnku podlać 1/4 szklanki wody). Mięso wyjąć z garnka na talerz ( na chwilę). W miseczce wymieszać mąkę z 1/2-3/4 szklanki wody. Przelać mieszankę do garnka i zagotować. Gotować około 2-3 minut i dodać mięso i podgrzać je w sosie. Smacznego!
Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym
pierś pokroić pod kątem na małe kawałki
Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym
do obsamzonego mięsa dodać pieczarki
Kąski kurczaka w sosie pieczarkowo-ogórkowym
dodać ogórki i dusić jeszcze około 5 minut