monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Kąski rybne w cytrusowej nucie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rybka w nowej odsłonie:),rodzinka była zachwycona

Kąski rybne w cytrusowej nucie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kąski rybne w cytrusowej nucie

 

  • 200 g filetów z mintaja
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 mandarynki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 żółtka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kąski rybne w cytrusowej nucie
Rybę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na 3 części każdy filet. Do miseczki wsypać obie starte skórki owoców. Dodać sok z cytryny oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Do marynaty wsypać filety, wmasować marynatę w rybę i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Na talerze wysypać mąkę i bułkę tartą. W małe miseczce żółtka wymieszać z łyżką wody. Na patelni rozgrzać olej. Kąski ryby panierować w mące tartej, potem żółtkach i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące. Smacznego!
Kąski rybne w cytrusowej nucie
Do miski zetrzeć skórkę z mandarynki i cytryny
Kąski rybne w cytrusowej nucie
Dodać sok z cytryny oraz przyprawy i dokładanie wymieszać
Kąski rybne w cytrusowej nucie
do marynaty dodać rybę i marynować 3-4 godziny
Kąski rybne w cytrusowej nucie
panierować w mące żółtku a potem bułce tartej

Tagi:

tarta