jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z kaszą gryczaną to zdrowe i sycące danie, z dodatkiem warzyw i oliwek, pomidorków suszonych oraz tuńczyka.

Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą

 

  • kasza gryczana 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • rukola 1 garść
  • papryka czerwona 1 szt.
  • oliwki zielone 2 łyżki
  • oliwki czarne 2 łyżki
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • tuńczyk z puszki 1 szt.
  • pomidorki suszone 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Kaszę gryczaną opłukać kilka razy, wodę zagotować i na wrzątek wsypać kaszę.

Gotując mieszać aby się nie przypaliła aż do odparowania płynu do miękkości.

Ugotowaną wyłożyć na talerze i dodać tuńczyk osączony z zalewy.

Paprykę pokrojoną w kostkę lub w paski, oliwki czarne i zielone pokrojone w krążki, pomidorki suszone osączone z oleju.

Na końcu dodać umytą i osuszoną rukolę, przyprawić do smaku oliwą z pomidorków suszonych, pieprzem i tymiankiem.
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Kaszę gryczaną dokładnie opłukać i odlać wodę
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Paprykę umyc i osuszyć ,przekroić i usunąć nasiona
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Parykę pokroić na mniejsze kawałki , czyli paski lub kostkę
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
wodę zagotować osolić i wrzucić kaszę na wrzątek gotować mieszając aby nie przywarła i nie przypaliła się
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Ugotowaną kaszę wyjąć na talerz, dodać tuńczyk ,oliwki, paprykę
Kasza gryczana z tuńczykiem i rukolą
Rukolę opłukać i osuszyć ,dołożyći przyprawić do smaku

Tagi:

danie kasza