Sposób przygotowania:
Kotleciki z białej kaszy gryczanej z sosem szpinak
Kaszę gryczaną białą ugotować na sypko z 1 szkl wody. Ziemniaki ugotować do miękkości i przecisnąć przez praskę. Ser biały również przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Ugotowaną kaszę wymieszać, z ziemniakami, serem, cebulą, jajkiem oraz olejem. Powstałą masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki i piec je w piekarniku w temp. 180 st przez ok. 25 min. W tym czasie przygotować sos szpinakowy. Szpinak rozmrozić i podsmażać na patelni do odparowania nadmiaru wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Całość dusić do uzyskania wymaganej gęstości sosu. Kotleciki po upieczeniu podawać z sosem szpinakowym.