jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kasza jaglana na jesienno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Co tu wiele mówić-kasza jaglana jest pyszna i zdrowa! Uwielbiam ją za to, że doskonale smakuje w połączeniu z warzywami. W zależności od sezonu powstają w mojej kuchni różnorakie sałatki z jej udziałem.

Kasza jaglana na jesienno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana na jesienno

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 400 gram dyni (waga po obraniu),
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 150 gram sera feta,
  • 150 gram jarmużu (waga po obraniu z grubych łodyg),
  • oliwa,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana na jesienno

ETAP 1

Kasza jaglana na jesienno
Gotową kaszę studzimy lekko lub całkowicie

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Kasza jaglana na jesienno
Pokrojona i przyprawiona dynie pieczemy

Dynie kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przyprawioną skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w 180°C. Gotową wyjmujemy.
Ser feta kroimy w kostkę.

Pozbawiony grubych łodyg jarmuż dokładnie przepłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części (paseczki).

ETAP 3

Kasza jaglana na jesienno
Przed smażeniem mięso przyprawimy

Fileta przepłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 4

Kasza jaglana na jesienno
Pokrojony jarmuż dodajemy do mięsa

Tak przygotowanego smażymy do miękkości. Do miękkiego mięsa dodajemy jarmuż. Całość smażymy do momentu jak jarmuż stanie się miękki.

ETAP 5

Kasza jaglana na jesienno
Przygotowane składniki łączymy ze sobą

Tak przygotowane składniki: dynię, ser, pietruszkę, filet z jarmużem dodajemy do kaszy jaglanej. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku i dodając oliwy.
Sałatkę porcjujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.