oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

kasza kukurydziana zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać posypaną siekaną zieleniną z surówką z jarzyn

kasza kukurydziana zapiekana z serem

Składniki:

kasza kukurydziana zapiekana z serem

 

  • 1 i 1/2 szkl kaszy kukurydzianej
  • 2 i 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag twarogu
  • 2 szt żółtka
  • sól do smaku
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 1/2 szkl śmietany
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

kasza kukurydziana zapiekana z serem
Kaszę opłukać, odcedzić, wsypać do wrzącej, osolonej wody, dodać tłuszcz i gotować na małym ogniu. Kiedy płyn wsiąknie w kaszę, wstawić garnek do piekarnika na 30 min lub dogotować kaszę na parze. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kaszy, na niej warstwę sera utartego z 1 żółtkiem, przykryć resztą kaszy, zalać śmietaną wymieszaną z pozostałym żółtkiem i solą, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ok 180 stopni C na 20 min.