Sposób przygotowania:
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Kaszę manną, cukier wanilinowy, sól, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka), wlać 1/2 litra mleka i dobrze rózgą wymieszać.
Do garnka wlać 1/2 szklanki zimnej wody (nie przypali się mleko na dnie), wlać 1/2 litra mleka, dodać masło i zagotować mleko.
Do gotującego się mleka wlać wymieszaną kaszę, mieszać do zagotowania. Na małym ogniu gotować z 2 minuty. Mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka.
Zdjąć z ognia, nakryć talerzem (nie będzie kożucha na kaszy) i zostawić do wystudzenia, (najlepiej ugotować wieczorem).
Wiśnie oraz śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu. Zostawić do wystudzenia, (też wieczorem przygotować).
Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać sok z owocami, posypać borówką lub jagodami.
Do garnka wlać 1/2 szklanki zimnej wody (nie przypali się mleko na dnie), wlać 1/2 litra mleka, dodać masło i zagotować mleko.
Do gotującego się mleka wlać wymieszaną kaszę, mieszać do zagotowania. Na małym ogniu gotować z 2 minuty. Mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka.
Zdjąć z ognia, nakryć talerzem (nie będzie kożucha na kaszy) i zostawić do wystudzenia, (najlepiej ugotować wieczorem).
Wiśnie oraz śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu. Zostawić do wystudzenia, (też wieczorem przygotować).
Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać sok z owocami, posypać borówką lub jagodami.