ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Kasza manna waniliowa z masłem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny deser na letnie upały. Doskonale smakuje na obiad, kolację, śniadanie czy deser. Doskonale orzeźwia i chłodzi, ale też i syci.

Kasza manna waniliowa z masłem i owocami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kasza manna waniliowa z masłem i owocami

 

  • mleko 3.2% 1 litr,
  • woda 1/2 szklanki,
  • masło 1 łyżka,
  • kasza manna 12 łyżek,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Kaszę manną, cukier wanilinowy, sól, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka), wlać 1/2 litra mleka i dobrze rózgą wymieszać.

Do garnka wlać 1/2 szklanki zimnej wody (nie przypali się mleko na dnie), wlać 1/2 litra mleka, dodać masło i zagotować mleko.

Do gotującego się mleka wlać wymieszaną kaszę, mieszać do zagotowania. Na małym ogniu gotować z 2 minuty. Mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka.

Zdjąć z ognia, nakryć talerzem (nie będzie kożucha na kaszy) i zostawić do wystudzenia, (najlepiej ugotować wieczorem).

Wiśnie oraz śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu. Zostawić do wystudzenia, (też wieczorem przygotować).

Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać sok z owocami, posypać borówką lub jagodami.
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Mleko z masłem zagotować na dużym ogniu.
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Kasza manna tak wymieszana nie ma grudek po dodaniu do mleka.
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Talerz na ugotowanej kaszy zapobiega powstaniu kożucha na kaszy.
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
łyżka nabierać porcje kaszy i kłaść na talerz.
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami
Kasza manna waniliowa z masłem i owocami