Sposób przygotowania:
Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidoramiETAP 1:
Na dużej patelni rozpuścić olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać.
ETAP 2:
Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem.
Smacznego