motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kasza z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super potrawka dla smakoszy grochu

Kasza z fasolką

Składniki:

Kasza z fasolką

 

  • 30 dkg kaszy
  • 1 cebula
  • 25 dkg fasolki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3/4 szkl rosołu
  • szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Kasza z fasolką
Kaszę ugotować w dwóch szklankach osolonej wody. Opłukaną fasolę zalać wodą i zagotować, odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie dodać obraną, pokrojoną cebulę i czosnek, doprawić i gotować w tej samej wodzie aż fasola będzie miękka. Odcedzić. Rozgrzać olej i podsmażyć na nim odcedzoną fasolę, cebulę i czosnek. Cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Fasolę wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać rosół i szczyptę papryki. Gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu.