jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Biała gryczana z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biała kasza gryczana (niepalona) nie jest zbyt wyrazista w smaku, jednak z grzybami leśnymi smakują wybornie.

Biała gryczana z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biała gryczana z grzybami

 

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 400 g grzybów leśnych mrożone
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Biała gryczana z grzybami
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem suszonego lubczyku i 1 łyżki masła. Wody dodajemy dwie objętości kaszy. Obieramy cebulę i czosnek - siekamy w piórka lub kostkę. Szklimy cebulę na łyżce masła. Dodajemy grzyby, czosnek, tymianek i suszoną natkę pietruszki. Dusimy grzyby do miękkości, doprawiamy sola i pieprzem. Gorącą kaszę wkładamy do foremki, uklepujemy i wykładamy na talerz. Układamy grzyby i dekorujemy natką pietruszki.
Biała gryczana z grzybami
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem suszonego lubczyku i 1 łyżki masła.
Biała gryczana z grzybami
Dusimy grzyby do miękkości, doprawiamy sola i pieprzem.