WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste i szybkie danie, ale też rozgrzewające i zdrowe, idealne na zimę. Kasza gryczana smażona z kurczakiem, papryką i cukinią.

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni

Składniki:

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni

 

Sposób przygotowania:

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni

Mięso

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni
Mięso marynujemy na czas gotowania kaszy.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Solimy, dodajemy słodką paprykę, chili i dolewamy olej. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Warzywa

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni
Umyte warzywa kroimy wdość drobną kostkę.

Cukinię oraz czerwoną i żółtą paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Smażenie

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni
Na patelni podsmażamy mięso oraz warzywa.

Dużą patelnię mocno rozgrzewamy i przekładamy na nią mięso z marynatą. Smażymy, aż odparuje woda z mięsa. Następnie dodajemy warzywa, dosalamy lekko i doprawiamy pieprzem. Podsmażamy kilka minut.

Kasza

Kasza z kurczakiem i warzywami z patelni
Kaszę gryczaną dodajemy na koniec i chwilę podsmażamy.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do przesmażonego z warzywami mięsa. Mieszamy, doprawiamy wg potrzeb i chwilę podsmażamy.