AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kaszak black&white z konfiturą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kaszak dwusmakowy z konfiturą jagodową - w sam raz na deser.

Kaszak black&white z konfiturą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaszak black&white z konfiturą

 

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła lub masła roślinnego
  • 1 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru ( niecała )
  • 3 łyżki kakao
  • olejek rumowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże paczki herbatników petit-beurre
  • słoiczek konfitury (u mnie jagodowa )
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Kaszak black&white z konfiturą
Kaszę ugotować na mleku - cały czas mieszając !!! Dodać cukier − wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Kaszę trzeba od czasu do czasu pomieszać, żeby nie utworzył się kożuch. Utrzeć masło, dodając po małej porcji wystudzonej kaszy. Kaszę podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z cukrem waniliowym i ucierać mikserem. Do drugiej części dodać kakao i aromat rumowy. Ucierać do gładkości. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować waniliowy krem. Ułożyć następną warstwę herbatników. Na nich rozsmarować konfiturę i przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować kakaowy krem. Wyłożyć następną warstwę herbatników. Polać polewą czekoladową- gotową lub czekoladą np. deserową rozpuszczoną z 4-5 łyżkami mleka. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO :)
Kaszak black&white z konfiturą
Kaszak z podwójną masą- jasną i ciemną/kakaową oraz dżemem.