Kaszak z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Latem częściej przygotowuje się zimne desery, a zwykły sernik na zimno szybko się nudzi, więc można przygotować taki właśnie kaszak.

Kaszak z galaretką

Składniki:

Kaszak z galaretką

 

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki szafirowej
  • 1 mandarynka
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 350 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Kaszak z galaretką

ETAP 1:

Kaszak z galaretką
Mleko razem z cukrem zagotowane, wsypuję kaszę

Mleko razem z cukrem zagotowujemy, po czym cały czas mieszając wsypujemy kaszę manną i gotujemy chwilę.

ETAP 2:

Kaszak z galaretką
dodaję galaretkę szafirową i mieszam do rozpuszczenia

Zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę szafirową. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści.

ETAP 3:

Kaszak z galaretką
Masę przelena do silikonowej formy , odstawiona do zastygnięcia

Masę przelewamy do silikonowej formy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki do stężenia.

ETAP 4:

Kaszak z galaretką
zalewamy całość wystudzoną galaretką pomarańczową

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy.
Po stężeniu masy grysikowej układamy na wierzchu cząstki mandarynki, a następnie zalewamy całość wystudzoną galaretką pomarańczową. Ponownie odstawiamy do stężenia.