iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Kaszanka wyborowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przede wsystkim danie dla starszych członków rodziny bardzo pyszna kaszanka wyborowa

Kaszanka wyborowa

Składniki:

Kaszanka wyborowa

 

  • 25 dag wątroby wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 1 i 1/4 kg okrawków mięsa i podrobów
  • 1 l krwi wieprzowej
  • 1 i 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 12 dag soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 10 zmielonych ziaren ziela angielskiego
  • osłonki wieprzowe z jelita grubego

Sposób przygotowania:

Kaszanka wyborowa
Podgardle i okrawki ugotowac na półmiękko. Podgardle pokroić w drobną kostkę, a pozostałe skrawki przepuścić przez maszynkę wraz z surową wątrobą. Na wywarze z podgardla i kawałków podrobów gotowac kasze gryczaną, a gdy wchłonie cały płyn dodać do niej krew i wymieszać. Następnie przełożyc kaszę z krwią do dużej miski, dodac wszystkie przyprawy oraz pozostałe składniki: zmielone podroby oraz pokrojone podgardle. Dokładnie mieszac, az masa będzie jednolita. Nałożyć mase do osłonki z jelita i po związaniu końców gotowąc we wrzątku ok 45 min. Potem wyjąć kaszankę oblac gorąca wodą i włożyć na deskę. Pozostawić do ostudzenia.