Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Kaszotto z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kaszotto chwilę się robi... ale na prawdę warto! Z podanych przeze mnie składników wychodzi około 6 porcji.

Kaszotto z podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszotto z podgrzybkami

 

  • podgrzybki ok. 600 g,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1,5 szklanki kaszy pęczak,
  • 1 szklanka białego wina,
  • parmezan do starcia
  • pieprz,
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaszotto z podgrzybkami
Grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy w garnku z  wodą około 30-40 minut. 

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni na maśle klarowanym. 

To samo robimy z papryką. Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie, dorzucamy na patelnię do cebuli i smażymy chwilę.

Następnie dolewamy wino. Kiedy wino wyparuje, podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu. Uzupełniamy w ten sposób płyn na patelni dopóki kasza nie będzie gotowa, czyli najlepiej rozgotowana. 

Na koniec dodajemy grzyby, odrobinę pesto z papryki, sól i pieprz.

Dokladnie mieszamy i podgrzewamy wszystko razem jeszcze kilka minut. Na wierzch ścieramy parmesan.
Kaszotto z podgrzybkami
Grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy w garnku z wodą około 30-40 minut.
Kaszotto z podgrzybkami
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie.
Kaszotto z podgrzybkami
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni na maśle kalrowanym. To samo robimy z papryką.
Kaszotto z podgrzybkami
Na koniec dodajemy grzyby, odrobinę pesto z papryki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy wszystko razem jeszcze kilka minut.