Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kaszubskie śledziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledziki smażone w cieście, a następnie zalane marynatą pomidorowo- octową z cebulką i zamknięte w naczyniu na kilka dni. U mnie w domu to hit !

Kaszubskie śledziki

Składniki:

Kaszubskie śledziki

 

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszubskie śledziki

Przygotowanie śledzi

Kaszubskie śledziki
Obtaczanie śledzi w mące po wyjęciu z maślanki

Śledzie umyć, osuszyć i zalać maślanką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie osuszyć i obtoczyć najpierw w mące.

Panierka

Kaszubskie śledziki
Po obtoczeniu w mące śledzie obtoczyć w jajku

Następnie śledzie obtoczyć w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące.

Smażenie

Kaszubskie śledziki
śledzie smażyć z obu stron na złocisty kolor

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Wyciągnąć na talerz.

Przygotowanie marynaty

Kaszubskie śledziki
Przygotowanie marynaty pomidorowo-octowej z cebulą

Cebule obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Cebulę smażyć do zeszklenia. Kolejno dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko podsmażyć, cały czas mieszając.

Przygotowanie marynaty

Kaszubskie śledziki
Gotowa marynata do zalania śledzi

Wodę zmieszać z octem, wlać na patelnię i dodać cukier oraz pieprz. Wymieszać i zagotować.

śledzie w słoiku

Kaszubskie śledziki
usmażone w panierce śledzie powkładane do słoika

Do dużego słoika powkładać pionowo śledzie w panierce.

Zalanie marynatą

Kaszubskie śledziki
Śledzie zalane gorącą marynatą

Śledzie w słoiku zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć, wystudzić i włożyć do lodówki na minimum 3 dni.