Sposób przygotowania:
Kaszubskie śledzikiPrzygotowanie śledzi

Śledzie umyć, osuszyć i zalać maślanką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie osuszyć i obtoczyć najpierw w mące.
Panierka

Następnie śledzie obtoczyć w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące.
Smażenie

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Wyciągnąć na talerz.
Przygotowanie marynaty

Cebule obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Cebulę smażyć do zeszklenia. Kolejno dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko podsmażyć, cały czas mieszając.
Przygotowanie marynaty

Wodę zmieszać z octem, wlać na patelnię i dodać cukier oraz pieprz. Wymieszać i zagotować.
śledzie w słoiku

Do dużego słoika powkładać pionowo śledzie w panierce.
Zalanie marynatą

Śledzie w słoiku zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć, wystudzić i włożyć do lodówki na minimum 3 dni.