Sposób przygotowania:
Kaszubskie śledzikiPrzygotowanie śledzi
Śledzie umyć, osuszyć i zalać maślanką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie osuszyć i obtoczyć najpierw w mące.
Panierka
Następnie śledzie obtoczyć w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące.
Smażenie
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Wyciągnąć na talerz.
Przygotowanie marynaty
Cebule obrać, pokroić w półplasterki i wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Cebulę smażyć do zeszklenia. Kolejno dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko podsmażyć, cały czas mieszając.
Przygotowanie marynaty
Wodę zmieszać z octem, wlać na patelnię i dodać cukier oraz pieprz. Wymieszać i zagotować.
śledzie w słoiku
Do dużego słoika powkładać pionowo śledzie w panierce.
Zalanie marynatą
Śledzie w słoiku zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć, wystudzić i włożyć do lodówki na minimum 3 dni.