migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1185]

Śledzie po kaszubsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię śledziki. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku której jeszcze nie robiłam. Pięknie pachniało a śłedziki wyglądaja bardzo apetycznie, jak sie przegryza zobaczymy co z tego wyszło.

Śledzie po kaszubsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

  • 8 płatów śledziowych solonych
  • 3 cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki majeranki
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • 1 garść rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia.Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły.
Śledzie po kaszubsku
Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Śledzie po kaszubsku
Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs.
Śledzie po kaszubsku
Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem.