salamandra94

salamandra94

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" - idąc tym tropem, proponuje mój przepis na wyśmienitą gęś, podaną z faszerowanym jabłkiem i kaszą gryczaną.

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem

Składniki:

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem

Marynowanie gęsi

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem
Tak przygotowane piersi z gęsi można pozostawić do marynowania

Obie piersi z gęsi umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz ponacinać skórkę. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, obsyp majerankiem i solą. Odstaw 4h.

Przygotowanie jabłek

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem
Tak wydrążone jabłka można faszerować migdałami i śliwkami

Jabłka umyj, następnie wydrąż z nich środek (jeśli nie masz do tego specjalnego urządzenia, polecam wykrojenie nożem koła w jabłku od strony ogonka, te koło naciąć na krzyż i wybierać gniazdo nasienne łyżeczką- wychodzi bez problemu).


Migdały wsyp do miseczki,zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 min - po tym czasie z łatwością zejdzie skórka. Śliwki pokrój na ćwiartki i zalej amaretto (im więcej tym będzie smaczniejsze, więc go nie żałuj). Obrane migdały posiekaj i dodaj do namoczonych śliwek.


Całość wymieszaj i przełóż do jabłek.

Pieczenie

Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiem
Połączenie idealne: miękkie mięso z gęsi, słodkie śliwki i kwaśne jabłko!

Piersi z gęsi przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piecz je przez 1h. Po godzinie obok gęsi połóż faszerowane jabłka i piecz kolejne 30min. W miedzy czasie możesz podlewać gęś tłuszczem z niej wytopionym, aby nie była sucha. Gdy mięso będzie miękkie, każdą z piersi możesz pokroić na plasterki, podać z ugotowaną kaszą gryczaną niepaloną i faszerowanym jabłkiem.