Sposób przygotowania:
Pieczona pierś gęsi z faszerowanym jabłkiemMarynowanie gęsi
Obie piersi z gęsi umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz ponacinać skórkę. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, obsyp majerankiem i solą. Odstaw 4h.
Przygotowanie jabłek
Jabłka umyj, następnie wydrąż z nich środek (jeśli nie masz do tego specjalnego urządzenia, polecam wykrojenie nożem koła w jabłku od strony ogonka, te koło naciąć na krzyż i wybierać gniazdo nasienne łyżeczką- wychodzi bez problemu).
Migdały wsyp do miseczki,zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 min - po tym czasie z łatwością zejdzie skórka. Śliwki pokrój na ćwiartki i zalej amaretto (im więcej tym będzie smaczniejsze, więc go nie żałuj). Obrane migdały posiekaj i dodaj do namoczonych śliwek.
Całość wymieszaj i przełóż do jabłek.
Pieczenie
Piersi z gęsi przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piecz je przez 1h. Po godzinie obok gęsi połóż faszerowane jabłka i piecz kolejne 30min. W miedzy czasie możesz podlewać gęś tłuszczem z niej wytopionym, aby nie była sucha. Gdy mięso będzie miękkie, każdą z piersi możesz pokroić na plasterki, podać z ugotowaną kaszą gryczaną niepaloną i faszerowanym jabłkiem.