Kategoria promowana - kwiecień

  • 6

Wiosna nieśmiało wkroczyła w nasze progi i jej oznaki widzimy na każdym kroku! "Kwiecień plecień, bo poprzeplata trochę zimy, trochę lata" - dobrze znane przysłowie przypomina o różnorodności, jaką szykuje nam najbliższy miesiąc - sprawdźcie jakie dania promujemy w kwietniu!

WPROWADZENIE

Wiosna nieśmiało wkroczyła w nasze progi i jej oznaki widzimy na każdym kroku! "Kwiecień plecień, bo poprzeplata trochę zimy, trochę lata" - dobrze znane przysłowie przypomina o różnorodności, jaką szykuje nam najbliższy miesiąc - sprawdźcie jakie dania promujemy w kwietniu!
W tym miesiącu, czyli od 1 do 30 kwietnia, dodatkowe 20 wirtuali możecie uzyskać za przepisy na wielkanocny barszcz biały, pieczony schab, babki piaskowe, domowe serniki oraz sałatki z wykorzystaniem świeżej rzodkiewki! Mamy nadzieję, że taka różnorodność dań przypadnie Wam do gustu!

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.

Barszcz biały

Delikatna, gładka zupa, która ma charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Zabielana bądź nie, to wszystko zależy od preferencji. Często podawana w towarzystwie białej kiełbasy idealnie wpisuje się w wielkanocne trendy!

Barszcz biały
Zdjęcia:Fotolia
 

Schab pieczony

Odpowiednio zamarynowany i doprawiony schab to idealne danie na iście królewską ucztę! Nadziewany owocami, serem lub innymi dodatkami zaskakuje za każdym razem smakiem i różnorodnością. Po upieczeniu uzyskujemy cenny sos, który warto zagęścić i podać jako dodatek do całości.

Schab pieczony
Zdjęcie:Fotolia


Babka wielkanocna

Babka to niekwestionowana królowa Wielkanocy. Każdy z nas ma swoją ulubioną. Czy to piaskowa, marmurkowa czy drożdżowa - wszystkie pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach. Zarówno kakaowa, jak i waniliowa wersja z aromatem cytryny lub pomarańczy przywodzi na myśl smak dzieciństwa! Wykorzystując dobrej jakości masło i jajka możemy spodziewać się najlepszych efektów! Zachęcamy do podzielenia się recepturami na wyśmienite wielkanocne babki! Pokażcie nam, której z nich po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole!

babka piaskowa
Zdjęcie: Fotolia

Sernik

Jedno z najpopularniejszych - a co za tym idzie - najczęściej przygotowywanych ciast w polskich domach. Na kruchym cieście, czy na zimno? Z galaretką i owocami, a może na spodzie z orzechów laskowych? Wariantów do wyboru jest wiele - jesteśmy ciekawi, w jakim wydaniu sernik najczęściej gości w Twoim domu? Zaprezentuj nam przepis na swoją ulubioną wersję tego ciasta!

Sernik
Zdjęcie: Fotolia

Sałatka z rzodkiewką

Wiosna to idealny czas na eksperymentowanie i komponowanie wyszukanych połączeń smakowych! Sałatki dają niesamowite pole do popisu - wystarczy odrobina wyobraźni, aby w kilkanaście minut przygotować smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Chrupiąca, zdrowa i niezwykle smaczna rzodkiewka pozwoli na wyczarowanie niezwykłych połączeń smakowych!

Sałatka z rzodkiewką
Zdjęcie:Fotolia