BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Kawałki jabłek w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka w cieście francuski to smaczny deser do popołudniowej kawki. Ciasto francuskie jest bardzo smaczne i lubiane z różnymi dodatkami, a z jabłkami jest przepyszne.

Kawałki jabłek w cieście francuskim

Składniki:

Kawałki jabłek w cieście francuskim

 

  • jabłek około 1 kg,
  • aromat cytrynowy 3 -4 krople,
  • aromat rumowy 4 -5 kropli,
  • rodzynki 50 g,
  • cukru 100 g,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • migdały posiekane 50 g,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • żółtko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

Kawałki jabłek w cieście francuskim
Nadzienie z jabłek do ciast a francuskiego;

Twarde kwaskowe jabłka obrać pozbyć się gniazd nasiennych następnie pokroić w cienkie słupki. Do jabłek dodać 4 - 5 kropli aromatu cytrynowego i rumowego, (smak według uznania). Dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć. Na cieście rozłożyć mieszankę jabłek z rodzynkami posypać cukrem z dodatkiem z cukru waniliowego oraz posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową, oprószyć mielonym cynamonem.

Brzegi ciasta zwinąć do środka, ciasto zrolować, końce ciasta pozlepiać.

Ciasto ponacinać i posmarować rozmąconym żółtkiem.

Piec około 45- 50 min.w temperaturze do 190 stopni.