Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierogi z pasztetem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To szybka i smaczna propozycja, która posmakuje wszystkim miłośnikom pierogów, ale i nie tylko. Polecam.

Pierogi z pasztetem

Składniki:

Pierogi z pasztetem

Ciasto:

  • 400 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500-600 g pasztetu

Ponadto:

  • cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z pasztetem

Pierogi:

Pierogi z pasztetem
Pierogi należy gotować partiami, Do wody można dodać odrobinę oleju.

Ciasto na pierogi:
W mące przesianej na stolnicy zrobić w dołek, w który należy wlać wodę, wbić jajko i wsypać.

Całość zagnieść i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut, a następnie bardzo cienko rozwałkować.

Z placka wykrawać okręgi.

Na każdym z nich ułożyć porządną łyżkę pasztetu i mocno skleić.

Pierogi partiami wrzucać di osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Podanie:

Pierogi z pasztetem
Dodatkowo swoje pierogi zarumieniam na patelni.

Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Pierogi podawać z cebulą.

Można je uprzednio obsmażyć.


Tagi:

pierogi danie