WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Cannelloni z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cannelloni czyli rurki makaronowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowym zapiekane pod żółtym serem. Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią włoską.

Cannelloni z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cannelloni z mięsem

 

  • 600 g mięsa wieprzowego zmielonego (u mnie schab)
  • 1 słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kartonik ok. 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • opakowanie makaronu cannelloni 250g
  • 300 g sera żółtego np. gouda
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem

ETAP 1:

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Wrzucić do niej zmielone mięso, przecisnąć 3 ząbki czosnku, doprawić roztartymi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i smażyć kilkanaście minut. Wlać połowę koncentratu pomidorowego ze słoiczka i wymieszać. Wyłączyć gaz.

Na tarce zetrzeć ser i ok. 100 g wymieszać z sosem. Rurki makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.

Resztę koncentratu pomidorowego wymieszać z ok. 125 ml przegotowanej wody, dodać sos pomidorowy. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sosem zalać rurki makaronowe.

Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Podawać na gorąco.

Cannelloni z mięsem
Cannelloni z mięsem po upieczeniu przed pokrojeniem na porcje
Cannelloni z mięsem
Farsz do cannelloni z mięsa mielonego i sosu pomidorowego

Tagi:

danie obiad