jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone pałki z kurczaka to propozycja pysznego obiadu dla całej rodziny. Można nadać im miodowy, pomidorowy , czy ziołowy smak. Tak jak gospodyń, tak i sposobów ich podania jest wiele.

Pałki z kurczaka w cieście francuskim  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL ,
  • 4 marchewki średniej wielkości,
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 8 podudzi z kurczaka
  • Olej,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • 0,5 cebuli,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w cieście francuskim

ETAP 1

Pałki z kurczaka w cieście francuskim
Marchewkę dusimy w śmietanie

MARCHEWKA: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody. Do marchwi dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę). Dusimy ją do miękkości.

ETAP 2

Pałki z kurczaka w cieście francuskim
przestudzoną marchew łączymy z serem i pietruszką

Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną łączymy z serem oraz z natką pietruszki.

ETAP 3

Pałki z kurczaka w cieście francuskim
Pałki z kurczaka obsmażamy

PAŁKI Z KURCZAKA: Pałki myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawą do kurczaka. Przyprawione obsmażamy na oleju, a następnie studzimy.

ETAP 4

Pałki z kurczaka w cieście francuskim
ciasto francuskie nadziewamy marchewką i kurczakiem

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów. Na środku każdego kwadratu wykładamy porcje duszonej marchewki. Na marchewce umieszczamy nóżki.

ETAP 5

Pałki z kurczaka w cieście francuskim
uformowane porcje smarujemy jajkiem

Ciasto zawijamy do góry, tak by marchew oraz mięso było w środku ciasta. Aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozeszło przewiązujemy je dratwą. Dodatkowo ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane pałki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Górną część nóżek zakrywamy folią spożywczą, by się nie spiekły.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pałki pieczemy około 40 minut do zrumienienia ciasta w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło (przed podaniem usuwamy dratwę).