Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka w cieście francuskimETAP 1
MARCHEWKA: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość podlewamy około ¼ szklanki wody. Do marchwi dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę). Dusimy ją do miękkości.
ETAP 2
Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną łączymy z serem oraz z natką pietruszki.
ETAP 3
PAŁKI Z KURCZAKA: Pałki myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawą do kurczaka. Przyprawione obsmażamy na oleju, a następnie studzimy.
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów. Na środku każdego kwadratu wykładamy porcje duszonej marchewki. Na marchewce umieszczamy nóżki.
ETAP 5
Ciasto zawijamy do góry, tak by marchew oraz mięso było w środku ciasta. Aby w trakcie pieczenia ciasto się nie rozeszło przewiązujemy je dratwą. Dodatkowo ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane pałki umieszczamy na blaszce do pieczenia. Górną część nóżek zakrywamy folią spożywczą, by się nie spiekły.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pałki pieczemy około 40 minut do zrumienienia ciasta w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło (przed podaniem usuwamy dratwę).
SylaUla
gusia1000
Czekoladka 2