bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Walentynkowa panna cotta z porzeczkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Moja pierwsza domowa panna cotta.

Walentynkowa panna cotta z porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Walentynkowa panna cotta z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowa panna cotta z porzeczkami
Do rondelka wlać śmietanę i mleko. Wanilię przekroić na pół, zeskrobać nożem ziarenka i razem z laską i cukrem waniliowym dodać wszystko do rondelka. Zagotować. Dodać 3 łyżeczki żelatyny, wymieszać dokładnie tak żeby się żelatyna rozpuściła. Wyjąć wanilię. Porzeczki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji). Sok z rozmrożenia zostawić. Do masy dodać zmiksowane porzeczki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Foremki, w których będziemy chłodzić deser wysmarować rozpuszczonym masłem. Wlać deser do foremek i odstawić do lodówki na min 3-4 godz, aż stężeje. Delikatnie deser wyjąć z foremek. W tym celu można foremki ogrzać nad gorącą wodą przez chwilę. Po czym po lekkim podważeniu panna cotta powinna wyskoczyć na talerz. Sok z rozmrożonych porzeczek lekko dosłodzić (jeśli jest mocno kwaśny). Polać deser sosem, udekorować porzeczkami i/lub innymi słodkimi dodatkami.
Walentynkowa panna cotta z porzeczkami
Panna cotta walentynkowy deser z mrożonymi porzeczkami