Sposób przygotowania:
Walentynkowa panna cotta z porzeczkami
Do rondelka wlać śmietanę i mleko. Wanilię przekroić na pół, zeskrobać nożem ziarenka i razem z laską i cukrem waniliowym dodać wszystko do rondelka. Zagotować. Dodać 3 łyżeczki żelatyny, wymieszać dokładnie tak żeby się żelatyna rozpuściła. Wyjąć wanilię. Porzeczki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji). Sok z rozmrożenia zostawić. Do masy dodać zmiksowane porzeczki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Foremki, w których będziemy chłodzić deser wysmarować rozpuszczonym masłem. Wlać deser do foremek i odstawić do lodówki na min 3-4 godz, aż stężeje. Delikatnie deser wyjąć z foremek. W tym celu można foremki ogrzać nad gorącą wodą przez chwilę. Po czym po lekkim podważeniu panna cotta powinna wyskoczyć na talerz. Sok z rozmrożonych porzeczek lekko dosłodzić (jeśli jest mocno kwaśny). Polać deser sosem, udekorować porzeczkami i/lub innymi słodkimi dodatkami.
emilia1969
Natala1210
rare
bernika
chyba żartujesz!
edytaha
Cóż... niektórzy potrafią przyrządzić coś smacznego i pięknie to podać, a Bernika robi to po mistrzowsku :)
rare
w to nie wątpię, pytam bo ostatnio w sklepach można taka kupić.
bernika
widocznie chodzimy do innych sklepów.. .