jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kawowa pianka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto jest lekkie i delikatne. idealne dla osób lubiących słodycze i smak kawy. Można go upiec jako tort. idealnie sprawdzi się na imienyny

Kawowa pianka

Składniki:

Kawowa pianka

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa rumowa:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • Rum do smaku
  • Kawowa pianka:

 

  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka kopiata dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody).,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

 

Sposób przygotowania:

Kawowa pianka
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Najlepiej dodać przed ubijaniem do nich szczyptę soli. Następnie dokładamy cukier, a gdy się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek. Mieszamy.Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 min w 180˚C . W ten sposób należy upiec 2 biszkopty MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Mieszamy całość i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu dokładamy alkohol dla zaostrzenia smaku masy PIANKA I PRZEŁOŻENIE Czekoladę ścieramy na tarce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy rozpuszczoną kawę i cukier puder. Następnie dokładamy tartą czekoladę. Mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Przełożenie: Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, dekoracja