Sposób przygotowania:
Kawowy tort nesca
Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek.Ubić starannie na sztywną pianę białka z cukrem,pod koniec ubijania dodawać stopniowo grube posiekane orzechy.Podzielić masę na 3 części i piec w tortownicy w ciepłym piekarniku 140s.c.Przyrządzić krem: Klika łyżek mleka odlać do kubka,resztę zagotować.Odlane wcześniej mleko wymieszać dobrze z mąką,wlać,nie mieszając do gorącego mleka.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,wlać powoli do mleka.Zamieszać.Zgęścić masę mieszając,odstawić do ostygnięcia.Utrzeć masło -podczas czynności dodawać stopniowo masę mleczną oraz kawę nesca.Ostudzone krążki przełożyć kremem.Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą kremu.Tort można posypać na wierzchu orzechami.
szalonamonia