Sposób przygotowania:
Tort kawowy trójkolorowyETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z kawą. Stopniowo przesypać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.
krem budyniowy
Budynie i cukier rozmieszać w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór budyniowy i mieszając gotować aż do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodać do niego po łyżce zimny budyń. Miksować do powstania gładkiego kremu.
Poncz
Kawę i cukier wsypać do salaterki, zalać gorącą wodą i wymieszać. Kawę wystudzić i wymieszać z kilkoma łyżkami likieru kawowego lub wódki. Można też nie dodawać alkoholu i nasączyć tort samą kawą.
Złożenie tortu
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą dżemu i resztą kremu budyniowego. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.
Do dekoracji
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ze śmietan-fixem i i cukrem pudrem na sztywny krem. Częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu i wygładzić. Resztę kremu podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać odrobinę złotego barwnika, do drugiej części dodać 2 łyżeczki kakao i dobrze wymieszać do uzyskania koloru kawy z mlekiem. Do trzeciej części kremu dodać 3 łyżeczki kakao i wymieszać do uzyskania ciemniejszego koloru niż drugi krem.
Kremy przekładać do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać wzory na kształt różyczek na bokach tortu. Na samym dole zrobić róże z najciemniejszego kremu, w środku z kawowego a na samej górze z jasnego kremu.
Na wierzchu tortu ułożyć napis z posypek dekoracyjnych. Tort schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.