WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Tort kawowy trójkolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort kawowy trójkolorowy to tort na biszkopcie kawowym przełożony kwaskowym dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym wykończony bitą śmietaną.

Tort kawowy trójkolorowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort kawowy trójkolorowy

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 budynie duże od Delecty o smaku śmietankowym
  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 300g masła
  • dżęm z czarnej porzeczki

Poncz

  • 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 1,5szkl. gorącej wody
  • opcjonalnie likier kawowy lub wódka

Do dekoracji

  • 700ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • kilka łyżeczek kakao
  • kulki zbożowe Decorada od Delecty

Sposób przygotowania:

Tort kawowy trójkolorowy

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z kawą. Stopniowo przesypać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.

krem budyniowy

Budynie i cukier rozmieszać w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór budyniowy i mieszając gotować aż do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodać do niego po łyżce zimny budyń. Miksować do powstania gładkiego kremu.

Poncz

Kawę i cukier wsypać do salaterki, zalać gorącą wodą i wymieszać. Kawę wystudzić i wymieszać z kilkoma łyżkami likieru kawowego lub wódki. Można też nie dodawać alkoholu i nasączyć tort samą kawą.

Złożenie tortu

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą dżemu i resztą kremu budyniowego. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.

Do dekoracji

Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ze śmietan-fixem i i cukrem pudrem na sztywny krem. Częścią kremu posmarować wierzch i boki tortu i wygładzić. Resztę kremu podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać odrobinę złotego barwnika, do drugiej części dodać 2 łyżeczki kakao i dobrze wymieszać do uzyskania koloru kawy z mlekiem. Do trzeciej części kremu dodać 3 łyżeczki kakao i wymieszać do uzyskania ciemniejszego koloru niż drugi krem.

Kremy przekładać do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać wzory na kształt różyczek na bokach tortu. Na samym dole zrobić róże z najciemniejszego kremu, w środku z kawowego a na samej górze z jasnego kremu.

Na wierzchu tortu ułożyć napis z posypek dekoracyjnych. Tort schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Tort kawowy trójkolorowy
Tort kawowy trójkolorowy po rozkrojeniu tak się prezentuje w środku