martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Kebab po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Frytki, pyszne mięsko i sałatka - niebo w gębie!

Kebab po mojemu

Składniki:

Kebab po mojemu

 

  • dla 2 osób
  • frytki - opak. 500 g

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 500 g
  • przyprawa Kebab - polecam Prymat 30g
  • olej

 

  • średnia kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • ogórek zielony
  • puszka kukurydzy (np. Bonduelle - mała - 212ml)
  • 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kebab po mojemu
Zaczynamy od sałatki.

Kapustę pekińską szatkujemy na nieduże cząstki, wrzucamy do dużej miski. Zielonego ogórka opłukać i pokroić w małą kosteczkę.

Pomidora umyć, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Kukurydzę odsączyć, razem z ogórkiem i pomidorem dorzucić do kapusty. Czosnek rozdusić w wyciskaczu lub drobno pokroić.

Do miski włożyć 3-4 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18% oraz czosnek i wymieszać. Sosem czosnkowym zalać produkty w misce, dobrze wymieszać. Odrobinę schłodzić.



Frytki wstawić wg przepisu z opakowania. Gotowe frytki posolić.



Pierś obrobić, pokroić w kostkę +/- 2x2cm. W szklance wymieszać 3-4 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki przyprawy – Kebab. Zalać mięso, wymieszać by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa, odstawić na 15-20 minut. Usmażyć na patelni do przyrumienienia.



Podawać frytki, trochę mięska i sałatki. Polecam!