KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kebab, to co najlepsze w Turcji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prawdziwy kebab z Turcji, przepis stworzony wraz z kucharzem z TURECKIEJ WIOSKI.

Kebab, to co najlepsze w Turcji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kebab, to co najlepsze w Turcji

 

  • 150 gram fileta z kurczaka,
  • specjalne tureckie ciasto do kebaba lub bułka,
  • kilka plasterków ogórka kiszonego,
  • kilka plasterków świeżego ogórka,
  • 2 plasterki pomidora,
  • garść kapusty pekińskiej,
  • 1/3 garści rukoli,
  • 2 plasterki cebuli,
  • przyprawy ( kurkuma, kolendra, kmin, trochę świeżego imbiru, czosnek),
  • oliwa,

 

  • sos do kebaba:
  • 1/4 szklanki majonezu light,
  • 1/4 szklanki jogurtu bardzo gęstego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • troszkę świeżego imbiru,
  • świeża kolendra do smaku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kebab, to co najlepsze w Turcji
Filet z kurczaka kroimy w cienkie plasterki , przyprawiamy przyprawami, skrapiamy oliwą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy kurczaka, aż do zrumienienia po kilku minutach wyciągamy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do specjalnegoplacka ( bułki) wkładamy kolejno : kapustę, ogórki, pomidor, cebula,rukola, polewamy połową sosu i dokładamy kurczaka, dodajemy resztę sosu. Placek składamy i zapiekamy w maszynie do opiekania lub na patelni pamiętając o obciążeniu gotowego kebaba aby zapiekło się ciasto. Gotowego kebaba układamy na udekorowanym talerzu zieleniną, majonezem i ostrym sosem. Smacznego.
Kebab, to co najlepsze w Turcji
Etap 1
Kebab, to co najlepsze w Turcji
Etap 2
Kebab, to co najlepsze w Turcji
Etap 3
Kebab, to co najlepsze w Turcji
Etap 4