Sposób przygotowania:
Pokrzywowa rolada z polędwiczkiETAP 1
Pokrzywę sparzamy i dokładnie odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w słupki.
ETAP 2
Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy przez środek i rozkładamy na boki. Następnie rozbijamy ją by powstał, prostokątny, jak największy płat mięsa. Tak przygotowaną polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem.
ETAP 3
Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy warstwę dokładnie odciśniętych liści pokrzywy.
ETAP 4
Pokrzywę posypujemy startym żółtym serem. Wzdłuż dłuższego bodu układamy boczek. Krótsze boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią.
ETAP 5
Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
Roladę pieczemy około 0,5 godziny w 180°C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako dodatek do pieczywa.