Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb pszenny
Do letniej wody wsypać suche drożdże i cukier, wymieszać. Dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 30 minut, zagniatać 2 minuty, znów odstawić na 30 minut. Ponownie zagniatać przez 2 minuty, odstawić ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek. ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut.
Zmniejszyć do 200 i dopiekać jeszcze 20-25 minut.
Wystudzić na kratce
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek. ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut.
Zmniejszyć do 200 i dopiekać jeszcze 20-25 minut.
Wystudzić na kratce