Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Nie spodziewałam się, że drożdżowy chleb tak zwyczajny i bez żadnych dodatków będzie tak długo świeży i smaczny.

Drożdżowy chleb pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb pszenny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb pszenny
Do letniej wody wsypać suche drożdże i cukier, wymieszać. Dodać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 30 minut, zagniatać 2 minuty, znów odstawić na 30 minut. Ponownie zagniatać przez 2 minuty, odstawić ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek. ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut.

Zmniejszyć do 200 i dopiekać jeszcze 20-25 minut.

Wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb pszenny
suche drożdże i cukier wsypać do letniej wody
Drożdżowy chleb pszenny
następnie dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto
Drożdżowy chleb pszenny
wyrośnięte ciasto uformować i ułożyc na blasze
Drożdżowy chleb pszenny
wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do piekarnika

Tagi:

pieczywo chleb