joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedno z tych ciast, które lubimy piec na Święta.

Keks Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks

 

  • 2 szkl mąki
  • 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 2/3 szkl cukru
  • ok 30 dag bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, migdały)

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Keks
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas miksując dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, ponownie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masa bakaliową. Przełożyć do keksówki i piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Keks
Do masy wsypać oprószone mąka bakalie, wymieszać