lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Keks.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobry tradycyjny keks. Smacznego!

Keks.

Składniki:

Keks.

 

Sposób przygotowania:

Keks.
Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać do tego dalej ucierając jajka, sól. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć i strzeć z cytrusów skórkę. Starta skórkę z cytryny i pomarańczy dodać do ucieranych składników. W następnej kolejności dodać do tego mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko i bardzo dobrze wymieszać. Rodzynki dobrze sparzyć, odcedzić, obsypać mąką, a później dodać do ciasta. Do gotowego ciasta wlać zapach pomarańczowy. Ciasto dać do podłużnej, wąskiej formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczony keks ostudzić i posypać z wierzchu cukrem pudrem.