burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty keks z dowolnymi bakaliami

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 1 szkl maki
  • 1 szkl cukru
  • 0.5 kostki masła
  • 8 żoltek
  • 2 buałka
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 25 dag bakalii

Sposób przygotowania:

Keks
Masło dokładnie ucieramy z cukrem na "biało". Następnie dodajemy żółtka i cały czas ucieramy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli ucieramy. Piane z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec dodajemy drobno posiekane bakalie i spirytus. Pieczemy w temp. 160 stopni około 60 minut. Można potem ciasto polać lukrem.