gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Keks 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Keksiki szybkie do zrobienia i mocno nadziane

Keks 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks 3

 

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl bakali
  • szczypta soli
  • bułka tarta i masło do wysmarowania foremek
  • dowolny alkohol np amaretto

Sposób przygotowania:

Keks 3
Bakalie namaczamy w alkoholu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. W osobnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem, następnie łączymy utarte żółtka z białkami i mieszamy drewniana łyżką, dodajemy cukier waniliowy proszek do pieczenia i mąki, wszystko razem dokładnie mieszamy. Namoczone bakalie odsączamy z alkoholu i obsypujemy mąką aby nie opadły na sam spód, i łączymy z przygotowanym ciastem. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą, ciasto wylewamy na foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 c ok 1 godz.
Keks 3
Białka oddzielamy od zóltek i ubijamy na sztywna pianę
Keks 3
Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z ubitą pianą, a następnie z mąką tortowa i ziemniaczaną, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
Keks 3
Na koniec dodajemy odsączone i obsypane mąką bakalie, całość dokładnie mieszamy
Keks 3
Przygotowujemy foremki i wylewamy do nich ciasto. Pieczemy w 180 c ok 1 godz