Sposób przygotowania:
Keks babci
Na początek ucieramy miękką margarynę z żółtkami i stopniowo dodajemy cukier puder. Wszystko razem starannie mieszamy a gdy masa będzie jednolita dodajemy spirytus, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie wszystko starannie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z drobno pokrojonymi bakaliami ( wcześniej bakalie należy umyć i dokładnie osuszyć) . Dodajemy pianę z jajek z bakaliami do ciasta i wszystko delikatnie mieszamy ( nie używamy do tego celu miksera by za bardzo nie rozdrobnił bakalii). Ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą i wstawiamy do chłodnego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 150 stopni około 55 minut. Po tym czasie ciepłe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub gdy całkiem ostygnie polać polewą czekoladową i udekorować drobnymi cukierkami.