krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Keks bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszny placek dla osób które uwielbiają banany:).

Keks bananowy

Składniki:

Keks bananowy

 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukry
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 średnie banany
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KASIA
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • KASIA do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Keks bananowy
1. Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru.
2. Jajka dodawać po jednym i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa.
3. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do foremek keksowych posmarowanych KASIĄ i wymorzyć papierem do pieczenia.
5. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO! :)