zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Keks bananowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Po prostu keks bananowy.........

Keks bananowy

Składniki:

Keks bananowy

 

  • mąka pszenna 3 i 1/2 szkl
  • cukier 1 i 1/2 szkl
  • orzechy ziemne 100g
  • rodzynki 100 g
  • oliwa 2/3 szkl
  • jajka 5 szt
  • banany 4 szt
  • czekolada gorzka 100 g
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka z 1 cytryny otarta

 

Sposób przygotowania:

Keks bananowy
Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.