MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Keks czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, mocno czekoladowy keks z nutką kokosu.

Keks czekoladowy

Składniki:

Keks czekoladowy

 

  • 250g margaryna
  • 120g wody
  • 250g cukru kryształu
  • 5 łyżek kakao
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wina
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g mąki
  • 100g kokosu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Keks czekoladowy
Do dużego garnka włożyć margarynę i rozpuścić na małym ogniu.Następnie dodać wodę, cukier i kakao i wszystko razem wymieszać i zagotować przez 2 minuty.Z garnka odlać 120g do miski powstałej polewy.Polewę w garnku ostudzić a następnie dodać cukier waniliowy,wino, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka i wszystko razem miksować przez 10 minut.Białka z jajek dać do osobnej miski i upijać przez 10 minut, powstanie piana , którą należy dodać do ciasta i lekko wmieszać, do połączenia się składników.Przygotować formę do pieczenia- keksówkę , wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec 45 minut w temperaturze 180stopni , w piekarniku. Po upieczeniu i przestygnięciu polać polewą, która została odlana z garnka do miski.Na ciepłą polewę wysypać kokos.