Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Keks czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Orzechy sparzyć, zdjąć z nich skórkę i posiekać. Figi namoczyć w wodzie, po

Keks czekoladowy

Składniki:

Keks czekoladowy

 

  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • po 10 dag fig, orzechów włoskich i płatków migdałowych
  • po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 5 dag czarnej czekolady
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Keks czekoladowy
Orzechy sparzyć, zdjąć z nich skórkę i posiekać. Figi namoczyć w wodzie, po godzinie wyjąć i rozdrobnić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Masło ucierać, dodając na przemian żółtka i cukier tak, by powstała pulchna masa. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Do ciasta wrzucić orzechy, migdały i figi a także czekoladę, skórkę pomarańczową i cytrynową. Formę wysmarować masłem, włożyć masę i piec 45-50 min w temp 180 st. Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę proszku spulchniającego lub szczyptę proszku do pieczenia. Należy także pamiętać, że keks nadaje się do jedzenia po 2-3 dniach od upieczenia.