truskawka77

truskawka77

Kucharz
[Przepisów: 23]

Keks makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makowy keksik:)....palce lizać...:)

Keks makowy

Składniki:

Keks makowy

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach rumowy lub migdałowy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki posiekanych bakalii

Sposób przygotowania:

Keks makowy
Mak opłukać i pozostawić na sicie do wyschnięcia.Jaja ubić z cukrem na puszystą masę i wciąż ubijając,dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i mak.Na końcu dodać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz,zapach oraz bakalie oprószone mąką ziemniaczaną,całość wymieszać.Włożyć ciasto do podłużnej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem.Piec ok. godziny w temp.175st..Smacznego!!!:-)