Sposób przygotowania:
Keks marcepanowy
1. Laskę wanilii sparz, natnij, pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w blenderze na proszek. Przełóż wanilię do miseczki i wrzuć do blendera większe bakalie. Chwilę miksuj, by tylko je rozdrobnić.
2. Mąkę wymieszaj z wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami otartymi z wyszorowanych i sparzonych owoców. Dodaj agar oraz bakalie i pokrojony w kostkę marcepan (warto go wcześniej schłodzić).
3. W drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wlej całość do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, gdy ostygnie.
RADA VITY:
- Jeśli dodasz do keksu jedno starte jabłko, będzie bardziej wilgotny.
- Ksylitol to naturalny słodzik, sprawdzający się w wypiekach, bo nie zmienia smaku ciast. U osób o wrażliwych jelitach może jednak powodować wzdęcia - wtedy lepiej zastąpić go tagatozą.
2. Mąkę wymieszaj z wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami otartymi z wyszorowanych i sparzonych owoców. Dodaj agar oraz bakalie i pokrojony w kostkę marcepan (warto go wcześniej schłodzić).
3. W drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy. Wlej całość do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, gdy ostygnie.
RADA VITY:
- Jeśli dodasz do keksu jedno starte jabłko, będzie bardziej wilgotny.
- Ksylitol to naturalny słodzik, sprawdzający się w wypiekach, bo nie zmienia smaku ciast. U osób o wrażliwych jelitach może jednak powodować wzdęcia - wtedy lepiej zastąpić go tagatozą.